6 dolog a civilizált kutyatartásért

2019. március 02. 20:11 - pufferblog

Itt a tavasz, és – ahogy minden évben - vele az olykor kibékíthetetlennek tűnő, örök városi kutyás – nem kutyás ellentétek is szárba szöknek.

Pedig nem is lenne annyira nehéz a békés együttélés. Bár akadnak javíthatatlan kekecek, akik a civilizált állattartókba is szeretnek belekötni, ez a rövid összefoglaló most azoknak a kutyásoknak szól, akik teljesen jogosan vívják ki a szomszédok és az utcák két lábon (vagy több keréken) közlekedő népének ellenszenvét.

  1. Póráz

És most nem arra gondolok, hogy egy egy méter hosszú láncon rángatod végig Buksit az utca végéig, majd vissza, ez ugyanis állatkínzás. Sőt, egyes trénerek szerint, ha ugyanezt az erdőben teszed, gátat szabva ezzel a kutya szabad szaglászásának, ugyanígy állatkínzás. A Flexi, bár kényelmesnek tűnik, csak azoknál a kutyáknál működik, akiknél elképzelhetetlen, hogy hirtelen kell berántani őket, vagyis azoknál, akik melletted masíroznak, vagy azonnal behívhatók. Erdőbe, parkba - ahol teret akarsz adni a kutyának, ugyanakkor fontos, hogy kontrolod legyen felette - a legjobb választás a hosszú póráz („vontatókötél”). Mindenképpen megfelelő hámmal javaslom a használatát (figyelem, nyakörvvel sose használjuk, a kutya sérüléséhez vezethet), melynek kiválasztásában és az említett póráz helyes használatában az ún. erőszakmentes, jutalmazáson alapuló iskolát valló kutyatréner segíthet. A pórázt feltekerve viseljük a karunkon, mindig annyit engedve, hogy megmaradjon a kontrolunk a kutya felett, ugyanakkor kedvére élvezhesse a sétát.
schleppleine.png

  1. Kutyaiskola

Városban élsz. Ha ki is viszed a kutyádat a Margitszigetre, vagy a budai hegyekbe, még mindig egy – más kutyások által is – sűrűn látogatott terepen vagy. Senki se kíváncsi rá, ahogy végig ordítod a sétát, „Fifike gyere! Nem szabad! Gyere mááár!!” Nem beszélve arról, hogy ha Fifikébe egy csepp vadászösztön is szorult, komoly károkat okozhat a természetben. Ha nem is vagy az a gyerekbarát alkat, el kell fogadnod, hogy pont ugyanolyan joguk van kirándulni, mint neked, sőt, egyes emberek bizony félnek a kutyától. Szerinted ez nevetséges, az ő oka erre talán korán sem az. Ha empátiát vársz, legyél empatikusabb. Nem kell, hogy Fifi a két mellső lábán mutasson be cirkuszi trükköket, de az viszont a minimum, hogy ha épp nem tartottad be az egyes pontot, behívható legyen, és ne ugrándozzon vad idegen emberekre, vagy terrorizálja más kutyáját.

_and4866.png

  1. Ivartalaníts!

Ma már valamennyi közösségi médiából zúdul ránk az információ, milyen pozitív hatásai vannak az ivartalanításnak a házi kedvenceinkre nézve. A másik oldalról pedig alap kéne legyen, hogy egy felelős állattartó végiggondolja, ha mindenki az ő gondolatmenetéből kiindulva őrizgeti a kutyája tökeit és „nőiségét”, annak bizony az lesz a következménye, hogy az állatok évente többször is megbolondulnak, hiszen a természet nem a városok kutyapopuláció-sűrűségére tervezte kedvenceink ösztöneit. Nem beszélve arról, ha az egyes és kettes pontot is sikerült átugranod és Tysonka, vagy Kirácska (pláne y-nal) megeszi a Margitszigeten Kókuszt, akkor az egészen sokba is kerülhet (a másik embertől pedig elveszed egy családtagját #justsaying). Képzelj el egy világot, ahol senki se üvöltözik egyre növekvő kétségbeeséssel, minden egyes alkalommal, mikor meglát egy másik kutyát, hogy „Fiú?!” „Lány?!” Ugye, nem is lenne olyan rossz.

dogs-1345211_1920.jpg

  1. Kutyabiztos kerítés

Nagyon para, mikor békésen sétáltatod a kutyádat, gyerekedet, vagy csak magadat, és elfogy a kerítés a kertben őrjöngő kutya elől. Ha még történik is valami, mondjuk balesetet okoz az úton, vagy épp egy keményebb kutya elé ugrik ki, vagy csak elvész (nem sorolom tovább a lehetőségeket), az neked is para lesz. A gondos gazdának kötelessége biztosítani, hogy háziállata(i) a telkén belül maradjanak.

not-266530_1920.jpg

  1. Csend

Szereted, ha a szomszéd vasárnap hajnali 6-kor flexel, vagy nyírja a füvet? És mit szólnál, ha egész éjjel tenné? Ha nem ez minden álmod, miért gondolod, hogy a szomszédaid este, éjszaka, hajnalban és minden alkalommal, mikor valaki elsétál a házad előtt a kis kedvenced ugatását akarják hallgatni? Külön kategória, ha egész nap dolgozol, a kutyád pedig a lakásban üvölt estig – ez ugyanis ismét súrolja az állatkínzás határait. Felelős vagy a kutyádért, az ugatása pedig a kutyádhoz tartozik. Segíthet a kutyaiskola, ha tudod, hogy valamennyit egyedül lesz, válassz nyugodt fajtát; még jót is teszel, ha menhelyről hozol el egy kedves, nyugodt öregurat, vagy hölgyet. Azoknak pedig, akik a 21. században a városban használják házőrzésre a kutyát, üzenem, hogy egész jó áron lehet kapni megbízható riasztórendszert – amit meg se lehet mérgezni, ugyanis ez vár szegény Brutusra, ha valaki igazán be szeretne jutni.

  1. Kakizacsi

Közeleg a 30 fok, így a "kutyaszarba léptünk"-anyázást megspékeli a nagy melegben bűzölgő csomag, amit kedvenced hátrahagy. Vagyis nem ő, hanem te, ha nem vagy gondos gazdi. Legyél az! A kakija is a kutyádhoz tartozik, szedd szépen össze!

Mind a 6 pontot betartod? Gratulálok! Civilizált kutyatartó vagy! Segíts másoknak, hogy ők is azzá válhassanak!

dog-2944964_1920_1.jpg

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://puffer.blog.hu/api/trackback/id/tr3514664083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.03.03. 15:41:09

A civilizáció valahol ott kezdõdik, hogy nem tartasz kutyát. Különösen városban nem: az ember ne lakjon együtt a lovával, tehenével, disznajával, kecskéjével, de a kutyájával sem. A kutya szarni fog - és persze te mindig összeszeded, ahogy a többi kutyás is, azt a pár tonna kutyaszart ami a várost elborítja nyilván az UFO-k hordták ide. És a kutya nem csak szarik, de pisil is. Az sem sokkal felemelõbb, amikor a belváros bûzlik a kutyahúgytól, mert egy-egy saroknál naponta több tíz kutya érzi hogy neki feltétlenül ott kell hagynia a jelet. Persze az sem segít a dolgon, hogy a dologhoz hozzájön még néhány "önfeledt" kétlábú polgártársunk is.

mergo 2019.03.03. 15:45:56

A 3. pontot leszámítva az összes többi pontot a nagyon öntudatos szülők elkényeztetett gyermekeire is el lehet mondani. Sok esetben tapasztalom, hogy a kutyákkal kevesebb baj van, mint a gyerekekkel. A nevelés a legfontosabb a gyerek és a kutya esetében is, csak ezt sokan szeretik "megspórolni".
Írom ezt 2 kutya gazdájaként.

kemény keleti kommentelő 2019.03.03. 16:11:54

Mióta ezeket az idióta szabályokat kitaláltátok, a kutyák már nem a parkokban játszanak, nem is az erdőben kirándulnak a gazdáikkal - mert kilövik őket - , hanem a bevásárlóközpontokban sétáltatják őket.
Mert civilizáltak.

Mióta pedig nincsenek kutyák a ligetekben és a sétáló helyeken, azóta veszélyesek ezek a helyek nőkre, gyerekekre.
Azelőtt a szabadon labdázó kutyák kiugatták a bokrok alól a bújkáló meg a settenkedő rosszembereket.
Nem értek egyet az állatok spárgán rángatásával, amikor szörnyen igyekeznek és mindent megtesznek, hogy senkit se zavarjanak. Ha szótfogadnak és betartják az együttélés szabályait, megérdemlik a szabadságot.
És nem értek egyet a zacskókkal sem.. Szerintem a bokor alatt elporlad a szar és jobb helyeken ezt trágyázásnak hívják, viszont a neylon zacskóban örökre fertőzni fog. A neylon zacskók pedig nem tűnnek el. Nem bomlanak le. Egy időzített bomba a sok szarral teli zacskó.
Az ugatás meg változó. Sok kutya egyáltalán nem ugat. Se a lakásban, se a kertben. De biztos, hogy az emberek sokkal jobban zavarják egymást, mint egy-egy idegenekre ugató kutya őket.

berlingo 2019.03.03. 16:26:51

@midnightcoder2: Neked komoly problémáid lehetnek. Mert az ember olyan civilizált mi? Mikor a bunkó beleszarik a strandon a balatonba, az nagyon civilizált, az, hogy szeméttelepet csinál a föl bolygóból az is Írtja, pusztítja a természetet, erdőket vág ki, hogy szenet bányásszanak a bunkó németek, ez nagyon civilizált. Az, hogy néhány tulajdonos ne szedi össze a kutyája után a gumit, nem az a világ nagy problémája. Miért ne élhetne valaki az állatával, akit családtagnak tekint, nem csak egy házörzőnek? Nem a hasznot kell folyamatosan lesni, a civilizáció alapja a minimális tolerancia. Pár tonna kutyaszar, "kutyaszar" ahhoz képest, ahogy a civilizált ember a saját élőhelyét módszeresen pusztítja. Ennek a bolygónak a legnagyobb problémája,a " civilizált" ember.

élhetetlen 2019.03.03. 17:21:44

@kemény keleti kommentelő: „az emberek sokkal jobban zavarják egymást’. Persze, mert ha a kutyával van gond, akkor is az ember a hibás. Három éve új szomszédom lett Balatonon. Új nyaralót építettek, és ahogy most divat, a kerítésen belül magas sövény, kapucsengő nincs. A saját vendég majd telefonál, a szomszéd nem érdekes. Nagyon szép fehér kutya, egész nap, amíg van valaki vele a kertben, egy hangja sincs. Mikor a gazdik lefekszenek, (gondolom hangszigetelt és klimatizált a háló), a kutyát kinn hagyják a kertben, és indul a móka. Egy sün, egy bogár, a sün már rég lelépett, de a kutya még fél órát őrjöngve ugat. Tíz perc csend, és megint jön valami. Nevetséges, de egyszer odáig jutottam hajnali 3-kor, hogy kimentem, hogy felkiabálom őket. A fél utcát sikerült is, többen drukkoltak, de ők a külvilágtól hermetikusan elzárva aludtak tovább, nem hallottak engem sem, a kutyát sem. Tavaly véletlenül megcsíptem őket az utcán, mondom, hogy mi a gond. Biztosan sünt talált, mondja a nő. Ez az. Ha bevinnék a nappaliba, ott nem nyüzsögnek a sünök. Két éjszaka rendben, harmadik éjszaka, a kutya újra a kertben. És a kutya nem tehet semmiről.

kemény keleti kommentelő 2019.03.03. 17:28:26

@Hortenz: Ezt az ivartalanítást nem csak embertelennek tartom, hanem haszontalannak is.
Mióta a kutyatenyésztést nem a büszke gazdák csinálják a legjobb kutyáikkal mindenki örömére, hanem a megélhetési tenyésztők, azóta van ez a sok kifordult szemű szörnyszülött kiskutya meg a sok csípőbeteg szerencsétlen, akik fájdalommal élik a rövid életüket. Azokat nem ivartalanítják. Pedig inkább kéne.
Miért kéne egy drága és jó fajkutyát ivartalanítani ? Az a dolga, hogy örökítse a jótulajdonságait.

kemény keleti kommentelő 2019.03.03. 17:28:26

@Hortenz: Ezt az ivartalanítást nem csak embertelennek tartom, hanem haszontalannak is.
Mióta a kutyatenyésztést nem a büszke gazdák csinálják a legjobb kutyáikkal mindenki örömére, hanem a megélhetési tenyésztők, azóta van ez a sok kifordult szemű szörnyszülött kiskutya meg a sok csípőbeteg szerencsétlen, akik fájdalommal élik a rövid életüket. Azokat nem ivartalanítják. Pedig inkább kéne.
Miért kéne egy drága és jó fajkutyát ivartalanítani ? Az a dolga, hogy örökítse a jótulajdonságait.

kemény keleti kommentelő 2019.03.03. 17:36:22

@élhetetlen: Énkörém meg három új szomszéd cuccolt be az elhaltak után és mind a három bulibáró, aki heti több táncos vendégséget tart a teraszán. Az egyik viszont még olyan, hogy a kerítésre csimpaszkodva szidja az anyámat, ha kiteszem a lábam az ajtón.
Kit kéne itt ivartalanítani, hogy lenyugodjon ?

sZulamith 2019.03.03. 18:00:56

Szeretni kell a kutyát, és gondozni mint egy családtagot. Ha szereted megérti amikor rászólsz, hogy csend, nem ugat tovább. A kutyámat nem tartom lakásban, de beengedem amikor hideg van, vagy én is a helységben tartózkódom. A kutyaszart 2 hetente szedem össze /egy helyre jár/ fél vödör megtelik. Eltudom képzelni, hogy mennyi gyűlik össze a kutyasétáltatók helyén, arról nem is beszélve, a füvet kiirtja.

Persze nem a legjobb megoldás nejlon zacskó /mint a boltban sem/ de legalább a használata általános lenne.Úgy tűnik nincs jobb megoldás. Napjainkban is a szemétgyűjtést versenyeztessük nagy hanggal, mint a szemetelést tiltanánk legalább ekkora reklámmal.

Szarazinda 2019.03.03. 19:39:15

@midnightcoder2: az a helyzet, hogy igazad van. belvárosban lakom, kutyám van, szeretem, de be kell látni, hogy akármennyire röhej, alapvetően én is ezt gondolom.

2019.03.03. 20:33:38

A kutyások többsége ebből kb egyet sem tart be. A póráz és kutyaszar zacskó a környékemen szinte ismeretlen fogalom. A park minden bejáratára ki van táblázva, hogy ne hozd be a kutyát - pár száz méterre van kutyafuttató, kettő is, de esténként mégis ott van a kutyás találkozó. Szaros is a föld, és a szökőkútból sem porlad el... nem az erdőben vagyunk, hogy 100nm-re essen egy állatszar.

ja persze 2019.03.03. 20:46:40

@midnightcoder2: Így van . Városban kutyát tartani eleve primitívség.Minden más csak következmény.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.03.03. 21:49:15

" Külön kategória, ha egész nap dolgozol, a kutyád pedig a lakásban üvölt estig – ez ugyanis ismét súrolja az állatkínzás határait."

Tudom, hogy az állatkínzás már bekerült a köztörvényes bűncselekmények közé, ezért végső érvként használható. Én már nem remélem, hogy megérem azt, amikor az emberkínzás is bűnné válik.

pattantyúk 2019.03.03. 22:31:58

A legborzasztóbb, hogy azokon a buszokon, ahol a vezetőnél kell felszállni, OTT IS FELENGEDI A KUTYÁT SZÁJKOSÁR NÉLKÜL a sofőr, pedig ott megy el az orra előtt.
És nem szól rá!
Ha mint utas, szóvá teszem a szájkosár hiányát, még meg is kapom a magamét a "kedves gazditól".
Tettem már bejelentést a BKV-nak, de falra hányt borsó.

pattantyúk 2019.03.03. 22:33:20

TÚL SOK A KUTYA !

MINEK ENNYI KUTYA?!

kacsa. 2019.03.03. 23:04:40

@Hortenz: +1 Sokan az ivartalanításra úgy tekintenek, mint egy mindent megoldó csodaszerre. Nem az. Nem lesz tőle a kutya egy csapásra problémamentes. Ahhoz sokat kell a gazdának foglalkoznia vele. Vannak előnyei, hátrányai (szvsz a kanoknál kb. egálban van, a szukáknál talán előnyből van több), a gazdáé a döntés joga. Ehhez viszont meg kellene adni a lehetőséget, hogy - amennyiben érdekli - megismerhesse, hogy milyen pozitív és negatív következményei lehetnek. Pont ezt hiányolom itthon. Mindenhol sulykolják, hogy milyen szép, jó és ez az egyetlen helyes út, a hátrányokat pedig elhallgatják. Na, innentől hiteltelenek. És ez nagy gond, mert fontos kérdés, de gáz, hogy az egyszeri kutyatulajt felelős döntésre képtelen emberként kezelik, akinek meg kell mondani, mint egy kis gyereknek, hogy mit csináljon. Sokszor mondjuk egyszerűbb így.
Én úgy vagyok vele, hogy a felelős állattartó kutyájának nem születnek olyan utódai, akiknek nem tud megfelelő gazdát szerezni. Hogy ezt úgy éri el, hogy ivartalanít, úgy, hogy kanbiztos helyen tartja a szukáját tüzeléskor és a kanját nem hagyja kóborolni vagy úgy, hogy felelősségteljesen tenyészt, az az ő dolga. Jó, az igaz, hogy egy ivartalan kutyára ilyen szempontból nem kell figyelnie a gazdának, szóval kényelmesebb ;).

kacsa. 2019.03.03. 23:24:39

Póráz: szoktam hosszú pórázt is használni, de erdőben egy bóklászásra hajlamos kutyánál nagyon fárasztó. Az enyém - ha nem szólok időben rá - egy érdekesebb szag után benéz a fák közé és persze nem ugyanazon az úton jön vissza, aztán győzhetem kiszabadítani. Ha az ösvényen tartom, akkor nem nyújt sokkal többet, mint a sima póráz. Erős, nevelésre szoruló kutya + hosszú póráz + hám + kutyánál lassabb reakciójú gazda + izgalmas vad = jó esetben visszahívott kutya (rossz esetben elment a vad után) + az ösvényt végignyaló gazda + pórázzal végigvágott tenyér. Hosszú póráznál nagyobb lendületet tud venni, hámban több erőt tud kifejteni és ha reflexből rámarkol a gazda a pórázra, az nagyon tud fájni (ezen néhány csomó a kötélen tud segíteni). Nem értem, hogy például egy német juhász méretű kutyánál miért lenne jobb a hám, mint a nyakörv. Természetesen a munkát leszámítva. Nyakörvben szerintem jobban lehet nevelni (nem arra gondolok, hogy hatékonyabban le lehet tépni a fejét, hanem hogy kisebb pórázmozdulatot is jobban érez).

"Képzelj el egy világot, ahol senki se üvöltözik egyre növekvő kétségbeeséssel, minden egyes alkalommal, mikor meglát egy másik kutyát, hogy „Fiú?!” „Lány?!”"
Hmm, ezek szerint te még nem találkoztál ivartalanított, de azonos neműekkel nagyon domináns kutyával.

Kerítés: kiegészíteném azzal, hogy az sem hátrány, ha a kutya nem tud az utcára kiharapni rajta keresztül.

Kakis zacskó: Fontos és hasznos és ha a gazda keveset (n) visz belőle, a kutya n+1-szer fog kakilni, de erdőben szerintem az elásás is belefér (na nem az ösvényen).

Még egy pont: normális kutyatartó kutyaként kezeli a kutyáját és figyelembe veszi, hogy mások (lehetnek) az igényei, mint egy embernek. A normális kiskutya tulajdonos pedig tisztában van vele, hogy egy yorkie ugyanúgy kutya, mint egy bernáthegyi és nem cuki, ha a járókelők bokáját próbálja elcsípni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.03.04. 14:57:28

@kacsa.: "normális kutyatartó..."

Már ki is zártuk az emberek háromnegyedét.

kacsa. 2019.03.04. 15:23:29

@Androsz: ""normális kutyatartó..."

Már ki is zártuk az emberek háromnegyedét. "
Azt a háromnegyedet, akinek nincs kutyája, illetve néhány kutyás hülyét.
Sokan (jogosan) morognak az otthagyott kutyagumi vagy a fegyelmezetlen kutyák miatt, mert ezek feltűnők. De ha a felénk elhagyott aknák mennyiségéből indulok ki és abból, hogy a környékünkön hányan sétáltatnak kutyát, akkor ez alapján elég sokan felszedhetik, pedig a buszmegállókon kívül kevés kuka van. Szoktam is látni a kutyával együtt sétáltatott zacskót a gazdák kezében.
süti beállítások módosítása